Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki:
wew: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki:
a) (m2−1)x2+(m+1)x+1=0
b) (m−2)x2−(2m−3)x+m−4=0
Mam problem z tymi przykładami. Wiem, że w założeniu powinno być, że
Δ>0
a≠0
Jednak gdy obliczam deltę (o ile dobrze ją obliczam) nie wiem co dalej robić. Z góry dziękuję
za pomoc.
18 lut 19:24
Artur z miasta Neptuna:
musisz rozwiązać układ nierówności:
m2−1 ≠ 0 ⋀ (m+1)2 − 4(m2−1) > 0
i rozwiązujesz (licząc Δm)
18 lut 19:26
wew: Więc:
m≠1 i m≠−1
A po obliczeniu delty wychodzi mi, że Δ=−3m2+2m+5
−3m2+2m+5>0
I co po tej nierówności robić dalej?
18 lut 19:33
Artur z miasta Neptuna:
wyliczasz Δm
i obliczasz m1 i m2
szkicujesz tą parabolkę (czyli Δ wyjściowego wielomianu) i sprawdzasz kiedy będzie >0
uzupełniasz o warunki: m≠1 i m≠−1
i masz wynik
18 lut 19:35
wew: Dzięki bardzo

.
18 lut 20:17