jak to obliczyc
Maciek :): Kąt α jest kątem ostrym i tgα =3. Oblicz sinα + cosα.
18 lut 19:04
Ania: sinα= 3 cosα
sinα + cosα = 3 cosα+ cosα= 4cosα
18 lut 19:10
wmboczek: tgα=sinα/cosα=3 Mamy trójkąt o bokach 1,3 i √10 (upraszczając sprawę)
sinα+cosα=3/√10+1/√10=2√10/5
18 lut 19:10
Ania: chyba, że tak
18 lut 19:11
kam: dzieki wam, jestem ciemy z tego taki ze sam nigdy bym nie dal rady
18 lut 19:11
Artur z miasta Neptuna:
(1) sin α >0
(2) cos α >0
sin
2α + cos
α = 1
tgα = 3 ⇔ sin α = 3 cos α ⇔ sin
2α = 9cos
2α
| | √10 | |
9cos2α + cos2α = 1 ⇔ 10cos2α = 1 ⇔ //bo (2)// ⇔ cos α = |
| |
| | 10 | |
czyli:
| | √10 | | 3√10 | |
cos α = |
| ⋀ sin α = |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 4√10 | | 2√10 | |
sin + cos = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
18 lut 19:13