oblicz pole
Maciek :): W okrąg o promieniu 3 wpisano trójkąt tak, że jeden z boków trójkąta jest średnicą okręgu.
Sinus jednego z kątów ostrych tego trójkąta jest równy 23. Oblicz pole tego trójkąta.
18 lut 19:02
Jolanta: Jeżeli na trójkacie prostokatnym opiszemy okrąg ,to przeciwprostokatna jest średnicą okręgu
18 lut 19:14
Maciek :): no tak ale nie wiem jak powiazac te fakty ze r=3 i sin = 2/3
18 lut 19:20
Ania:
18 lut 19:23
Jolanta: a co to jest sinus ?
18 lut 19:24
Jolanta: ułamki możemy rozszerzac
18 lut 19:26
Maciek :): juz sprójuje jakos to sklecic

a jak nie wyjdzie to sie odezwe
18 lut 19:27
Maciek :): ehh

dalej nie wiem, pogubilem sie w tych zadaniach
18 lut 19:28
Ania: x= 4
z pitagorasa obliczasz następny bok nazwijmy go y
y= 2
√5
18 lut 19:34
Jolanta: | | bok na przeciwko kata | | a | |
Maciek wiesz chyba jak sie sinus liczy |
| = |
| |
| | przeciwprostokątna | | 2r | |
a=4
zPitagorasa
a
2+b
2=c
2 c=2r=6 a=4 liczysz b
18 lut 19:39
Maciek :): Dziekuje Ci ślicznie
18 lut 19:42
Jolanta:
18 lut 19:44