Prosta całka
Danieloo: ∫(e
x − e
−x)
3dx
| | (e2x − e−2x) | |
W odpowiedzi mam podane, że ta całka wynosi |
| − 2x i nie mogę jakoś |
| | 2 | |
dojść do tej postaci, pomoże ktoś

?
18 lut 18:43
Artur z miasta Neptuna:
albo robisz tak:
(ex − e−x)3 = e3x − 3e2x*e−x + 3*exe−2x − e−3x =
e3x−3ex+3*e−x−e−3x
albo przez części:
v' = 1 i u = (ex−e−x)3
v = x i u' = 3(ex−e−x)2(ex+e−x) = 3(ex−e−x)(e2x−e−2x)
ale chyba lepiej pierwszym sposobem
i wyjdzie co innego niż napisałeś.
18 lut 18:48
Danieloo: No właśnie mi wyszło to samo co Tobie tym pierwszym sposobem i sprawdzam w odpowiedziach a tam
ten wynik co podałem wyżej, a że mam dobry zbiór to nawet nie pomyślałem by tam mogło by być
źle...
18 lut 18:51
18 lut 18:55