tg
kam: znajdź tg kąta ostrego jaki tworzy prosta o rownaniu 2x − 3y −6 =0 z osią OX. Mogłby ktoś
dokładnie wytłumaczyc jak to zrobić
18 lut 18:37
Artur z miasta Neptuna:
tg α = współczynniki kierunkowy ('a') prostej o równaniu: y=ax+b
18 lut 18:38
wmboczek: tgα to współczynnik a w równaniu y=ax+b
wystarczy wyznaczyć y z równania
18 lut 18:39
kam: tak myślałam, nic nie rozumiem z tego co mowicie
18 lut 18:44
kam: dlatego prosilam o dokladne wytlumaczenie
18 lut 18:45
Artur z miasta Neptuna:
to przeczytaj jeszcze raz (ze zrozumieniem) to co napisaliśmy
| | 2 | | 2 | |
2x−3y−6 = 0 ⇔3y = 2x−6 ⇔ y = |
| x − 2 ⇔ tg α = |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 lut 18:50
Aga1: Równanie prostej z postaci ogólnej przekształć do postaci kierunkowej
2x−3y−6=0
−3y=−2x+6//:−3
tgα=a
Skorzystaj z tablic
18 lut 18:50
kam: dziekuje wam bardzo, robie zadania z mat od 10 rano ciągiem i juz zgłupialam po prostu
18 lut 18:53