sin105 stopni
Ania: mam pytanie, czy sin105o to jest √2 ?
18 lut 18:27
18 lut 18:31
Aga1: nie.
sin1050=sin(1800−750)=sin750=sin(300+450)
Zastosuj wzór sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny
18 lut 18:31
Ania: | | √2 | |
znaczy chodziło mi, że |
| , tylko źle napisałam |
| | 2 | |
18 lut 18:33
Ania: tak stosowałam,
sin 105 = sin ( 45 + 60)
18 lut 18:34
kropka : sin 105
0 = sin(60
o+45
o)= sin60
0cos45
o+cos60
0sin45
o=
| | √3 | √2 | | 1 | √2 | | √6 | | √2 | | √6+√2 | |
= |
|
| + |
|
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | 2 | | 2 | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
18 lut 18:35
Aga1: Też nie ,podstaw do wzoru, a otrzymasz wartość dokładną lub skorzystaj z tablic i będziesz mieć
wartość przybliżoną.
18 lut 18:35