Prosta k o równaniu
wrozka: Dana jest prosta k o równaniu y = −2x + 3 i prosta L o równaniu x = √3
a) sprawdz, czy punkt p(17,−3) należy do prostej K.
b) Podaj współrzędne punktu przecięcia prostych K i L
bardzo proszę o rozwiązanie bo już z młodym nie daje rady
18 lut 18:19
Artur z miasta Neptuna:
a) podstaw x=17 i y = −3 do prostej 'k' i sprawdź czy zachodzi równość (jeżeli tak, to punkt
należy ... jeżeli nie, to nie należy)
b) skoro mają się przeciąć, to z drugiej prostej masz wyznaczony x ... (x=√3) ... podstaw do
równania prostej k i wylicz 'y'
punkt będzie miał współrzędne (√3; −2*√3 + 3)
18 lut 18:26
AAAA: Dana jest prosta k o równaniu y = −2x + 3 i prosta L o równaniu x = √3
a) sprawdz, czy punkt p(17,−3) należy do prostej K.
b) Podaj współrzędne punktu przecięcia prostych K i L
proszę o pomoc, nie wiem jak się do tego zabrać...
24 lut 18:22
AAAA: Podstawiłam 17 i −3 pod x i y i powychodziły mi jakies głuupoty.
−3=−2*17+3
−3=−34+3
−3=−31
24 lut 18:24
Beti: skorzystaj z podpowiedzi Artura
24 lut 18:24
Beti: czyli jaki z tego wniosek
24 lut 18:25
AAAA: że nie należy albo , że zrobiłam źle :x
24 lut 18:26
Beti: więcej wiary w siebie

−− a co do wniosku, to: punkt P nie nalezy do prostej k
24 lut 18:27
AAAA: Ooo

A teraz b) skoro mają się przeciąć, to z drugiej prostej masz wyznaczony x ... (x=√3) ...
podstaw do równania prostej k i wylicz 'y' punkt będzie miał współrzędne (√3; −2*√3 + 3)
i nie umem zrobić tego z pierwiastkiem...
24 lut 18:32
AAAA: czyli to będzie 2√3?
24 lut 18:35
AAAA: 2√3+3 ?
24 lut 18:36
Beti: żeby znaleźć punkt przecięcia się dwóch prostych, trzeba rozwiązać układ równań:
stosujesz metode podstawiania:
y = −2*
√3 +3 = −2
√3 +3 −− nic więcej nie da się zrobić z tą wartością, więc tak zostaje
czyli punkt wspólny prostych ma współrzędne: (
√3,−2
√3+3)
24 lut 18:39
AAAA: Ahaaaa, dziękuje Ci bardzo!
24 lut 18:46
Beti: na zdrowie
24 lut 18:46