.
Jabej: dla jakich wartości paramentu α suma kwadratów różnych pierwiastków równania x
2−2xsinα−cosα=0
jest równa 3?
| | π | | kπ | |
w odpowiedziach podane jest że α= |
| + |
| k∊C.... skąd to wychodzi i co ja źle |
| | 4 | | 2 | |
zrobiłem?
ja liczyłem Δ>0
wychodziło 4(−cos
2α+4cosα+1)
wyszło α=2+
√5 ∨α=2−
√5
poźniej (x
1)
2+(x
2)
2=3
wychodziło
4sin
2α+2cosα−3
−4cos
2+2cosα+1=0
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
wychodziło α1= |
| ∨α2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
18 lut 18:04
Hurwitz: Wzory Vietea: x12+x22 = (x1+x2)2−2x1x2 i Δ>0.
18 lut 18:08
Jabej: tak liczyłem... nie wyszło
18 lut 18:10
Jabej: pomoże ktoś?
18 lut 18:33