Układy
klaramanda: Dany jest układ:{█(mx+y=2
2x−y=m)
a−Rozwiaz ten układ w zaleznosci od parametru m b−dany układ rozwiaz graficznie dla m=−2
c−Wyznacz te wartosci parametru m dla ktorych punkt wspólny prostych nalezy do prostej 4x−5y=−5
Blagam o pomoc

Daje naj

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
Artur z miasta Neptuna:
a)
mx+y = 2 ⋀ 2x − y = m
mx+y = 2 ⋀ y = 2x − m
mx + 2x − m = 2 ⋀ y = 2x − m
x(m+2) = 2+m ⋀ y = 2x − m
1.dla m≠−2
x = 1 ⋀ y = 2x − m
x = 1 ⋀ y = 2 − m
2. dla m=−2
x*0 = 0 ⋀ y = 2x +2
x∊R ⋀ y = 2x +2
b) graficznie dla m=−2
rysujesz proste:
−2x+y=2 ... czyli y = 2x + 2
oraz 2x−y = −2 .... czyli y = 2x+2
czyli wynikiem będzie CAŁA prosta (co zresztą możesz wywnioskować z punktu 'a)')
c)
| | 4 | |
4x−5y = −5 ⇔ 5y = 4x + 5 ⇔ y = |
| x + 1 |
| | 5 | |
1. dla m≠−2
wtedy x = 1 ⋀ y = 2−m
| | 4 | |
(podstawiasz do wzoru tej drugiej prostej) 2−m = |
| + 1 |
| | 5 | |
2. dla m=−2
sprzeczne −−− rozwiązań jest nieskończenie wiele