Prosta
Slanet: Wyznacz współrzędne punktu wspólnego prostej 3x+2y+5=0 z osią OX i OY
18 lut 17:43
konrad: z osią x: rozwiązujesz równanie dla y=0
z osią y: rozwiązujesz równanie dla x=0
18 lut 17:45
Hurwitz: Postać odcinkowa tej prostej:
x−5/3+y−5/2=1. W mianownikach z prawej masz punkt przecięcia y i x.
18 lut 17:45
Artur z miasta Neptuna:
punkt wspólny prostej z osią OX będzie, gdy y=0 ... podstaw do równania prostej y=0 i wylicz
'x'.
analogicznie dla punktu wspólnego z osią OY.
18 lut 17:46
Slanet: Y wyszedł mi 4 dobrze ?
18 lut 17:48
Artur z miasta Neptuna:
ehhh
z osią OX:
| | 5 | |
3x + 2*0 + 5 = 0 ⇔ 3x = −5 ⇔ x=− |
| |
| | 3 | |
z osią OY:
| | 5 | |
3*0 + 2y + 5 = 0 ⇔ 2y = −5 ⇔ y=− |
| |
| | 2 | |
18 lut 18:03
Slanet: dziekuje
18 lut 18:09
Hurwitz: A mnie kto podziękuje?

To samo napisałem...
18 lut 18:13
Artur z miasta Neptuna:
nikt Ci nie podziękuje
18 lut 18:18