oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jesli:
Justa: Hej mam prośbe czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego przykładu bo meczę go juz od 2h... ;
)
oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jesli:
a1=1, q=32 , n=10
18 lut 17:34
konrad:
podstawiasz i liczysz
18 lut 17:36
Justa: no własnie tak zrobiłam ale nie wiem robie jakiś błąd przy podstawianiu i nie wychodzi
18 lut 17:38
Artur z miasta Neptuna:
a ile Ci wychodzi ?
18 lut 17:41
Justa: jakies mega duze liczby
18 lut 19:18
Artur z miasta Neptuna:
bo tego się nie wylicz ... tylko zostawiasz w takiej postaci
18 lut 19:29
Stan:
| | | | 210 | | 310 − 210 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | | | 210 | | 29 | |
18 lut 19:31
Jolanta: Stan napisałeś odwrotnie ma być 1−gn itd
18 lut 20:13
kasia: Artur zobacz jeszcze na chwile moje zadanie
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
18 lut 20:16
Aga1: Tak też może być.
18 lut 20:17
Stan:
| | 5 − 2 | | 2 − 5 | |
Jolanto − czy |
| jest równe |
| ? |
| | 7 − 3 | | 3 − 7 | |
Dla q > 1 wygodniejszym zapisem ze względów rachunkowych jest zapis
Jolanto − uwolnij swoje myślenie od schematów i szablonów.
19 lut 00:32
Justa: stan: jeszcze jedno pytanie skąd się wzięło to od momentu po znaku mnożenia te 2
10 itd. ?
bo obliczyłam i dobrze mi wyszło ale własnie nie wiem skąd to się wzięło

i dziękuje za rozwiązanie
19 lut 09:25
Aga1: | | 210 | |
To taki chwyt a* |
| =a*1=a, po to by uwolnić się od ułamków, ale również |
| | 210 | |
dobrze będzie jak nie zastosujesz tego sposobu.
19 lut 09:43
Justa: a jeszcze to samo zadanie ale z tymi dwoma przykładami .
a)a3=−3 , q=2 , n=5
b)a6=6,5 , q=−1 , n=6
bo jak mam obliczyć sume to we wzorze przecież nie ma a3 czy a6
i własnie nie wiem
19 lut 11:04