Proszę o sprawdzenie wyniku,jesli jest zły to o pokazanie jak to policzyc!;)
Lidka: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych,wiedząć,że :
ctg a =
√2 − 1.
Ułozyłam układ równań : U{cos a } {sin a} = ctg a
cos
2a+sin
2a = 1
| | 1 | |
wyszło mi,że sin a = O,5 ,a cos a = |
| ( √2−1) |
| | 2 | |
18 lut 17:18
Artur z miasta Neptuna:
a niby skąd to wziąłeś
| | √3 | | 1 | |
sin2 + cos2 ≠ 1 oraz skoro sin a = 0.5 to cos a = +/− |
| ≠ |
| (√2 − 1) |
| | 2 | | 2 | |
18 lut 17:49
Artur z miasta Neptuna:
| | sin a | |
ctg a = √2 −1 ⇔ |
| = √2 − 1 ⇔ sin a = (√2−1)cos a ⇒sin2a = (3−2√2)cos2a |
| | cos a | |
sin
2a + cos
2a = 1 //podstawiam za sin
a to co wyznaczyłem// ⇒ cos
2a(4−2
√2) = 1
| | 1 | | 4+2√2 | | 2−√2 | |
czyli: cos2a = |
| = |
| = |
| ⇒ cos a = .... |
| | 4−2√2 | | 8 | | 4 | |
18 lut 17:52
Lidka: Na matematyce podano mi taki wzór,więc raczej jest to prawda....
A jak ty bys to rozwiązał?
18 lut 17:54
18 lut 17:56
18 lut 17:57
18 lut 17:57
Artur z miasta Neptuna:
no to zamień to co napisałem ... zamiast sin wpisz wszędzie cos i na odwrót ... wyjdzie wtedy
że sina = tyle co napisałem
18 lut 18:02
Lidka: | | 2−√2 | |
więc jesli sin= |
| to ile wyjdzie cos,bo nie wiem czy mam dobrze   |
| | 4 | |
18 lut 18:13
Artur z miasta Neptuna:
| | 2+√2 | |
nie sin ... tylko sin2 ... a cos2 = |
| |
| | 4 | |
licz pierwiastki i masz wyniki
18 lut 18:24