liczba e
Tomek: lim
x⇒
∞ (1+
32x)
4x
| | 1 | |
wytłumaczy mi ktoś dlaczego jest [( 1+ |
| ) 23x]6 |
| | 23x | |
skąd tam ta 6?
Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki
18 lut 16:33
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ:
| | 2 | |
4x = |
| x * 6 ... a potrzebujesz mieć w potędze to co masz w mianowniku ułamka aby |
| | 3 | |
skorzystać ze wzoru na granicę liczby 'e'.
18 lut 16:45
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli tego nie widzisz ... to zawsze w takiej granicy w potędze robisz:
| | | | 2x | | 4x | | 2x | | 4x*3 | | 2x | |
4x * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * 6 |
| | | | 3 | | | | 3 | | 2x | | 3 | |
18 lut 16:47
Artur z miasta Neptuna:
czuli potęgę mnożysz i dzielisz przez to co masz w mianowniku tego ułamka.
18 lut 16:47
Tomek: dzięki dzięki
a jak mam
18 lut 16:58
Tomek: e−2?
18 lut 17:09
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
... = lim (1 − |
| )2x = //w takiej postaci nie możesz korzystać z tego wzoru// = |
| | x+1 | |
| | −1 | | 1 | |
= lim (1 + |
| )2x = lim (1 + |
| )2x * (−x−1)/(−x−1) = e−2 |
| | x+1 | | −x−1 | |
czyli dobrze
18 lut 17:44