przejdż do prostej kierunkowej
Wiesław: 2x+1/3y−1=0
18 lut 16:19
Artur z miasta Neptuna:
| 2x+1 | | 2x | | 2 | | 1 | |
| = 0 ⇒ 2x+1 = 3y−1 ⇔ 3y = 2x+2 ⇔ y = |
| + |
| ⋀ y ≠ |
| |
| 3y−1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli:
| | 2x | | 2 | | 1 | |
y = |
| + |
| ⋀ x ≠ − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
18 lut 16:29
AS: Miły Arturze − przyjrzyj się Twojemu rozwiązaniu,coś tu nie gra.
Na marginesie − sam zapis w temacie jest błędny
18 lut 17:16
Hurwitz: Artur założył, że Wiesław się pomylił. Jeżeli Wiesław się nie pomylił, to założenie Artura jest
błędne, a przy błędnym założeniu każda implikacja jest prawdziwa

Więc całość jest OK. Bez
sensu, ale OK. I to cały urok matematyki...
18 lut 17:32
Artur z miasta Neptuna:
AS −−− gdybym pierwszy raz wszedł na to forum to bym z pewnością uznał, że to równanie wygląda
| | 1 | |
następująco: 2x + |
| y − 1 = 0 ... jednak nie jestem tutaj pierwszy raz i dlatego mogę |
| | 3 | |
założyć (mając duże prawdopodobieństwo, że się nie mylę), że autor miał na myśli to co
napisałem.
18 lut 17:40
AS: Jakkolwiek się przymierzam,to nie rozumiem skąd się wzięło równanie
18 lut 17:57