funkcja
kropka : Dana jest funkcja
f(x)= x , x≤0
(x−m−1)(x−3m+2), x>0
dla jakich m funkcja ma dwa miejsca zerowe?
Zrobiłam tak :
| | 3 | |
1) (x−m−1)(x−3m+2) Δ=0 => m = − |
| |
| | 2 | |
2) czy trzeba zrobić drugi przypadek kiedy Δ >0 , to wtedy jeden z pierwiastków ma być równy 0
(x , x≤0)
18 lut 16:17
Artur z miasta Neptuna:
skoro mają być dwa miejsca zerowe, to Δ>0 ... skoro funkcja f(x) = (x−m−1)(x−3m+2) dla x>0, to
oznacza, że oba miejsca zerowe muszą być >0.
Czyli masz warunki:
1) Δ>0
2) x1*x2 >0 //wzory Viete'a
3) x1+x2>0 //wzory Viete'a
i rozwiązujesz każdą z tych nierówności i bierzesz część wspólną.
18 lut 16:27
Pepsi2092: Napisz jeszcze raz wzór tej funkcji .
18 lut 16:27
Pepsi2092: Ale skoro mają być dwa miejsca zerowe to Δ≥0 bo dla Δ=0 jest jeden pierwiastek ale podwójny,
także nie jestem pewien ale czy w pkt 1 nie powinno byc warunku Δ≥0 ?
18 lut 16:30
kropka : { x , x≤0
f(x)= {
{ (x−m−1)(x−3m+2), x>0
18 lut 16:34
kropka :
ale jak mam x ≤0 to już mam jedno miejsce zerowe xo=0
{ x , x≤0
f(x)= {
{ (x−m−1)(x−3m+2), x>0
18 lut 16:36
pigor: dla mnie funkcja f to kwadratowa w postaci iloczynowej , a więc na
pewno pierwiastki istnieją , mianowicie
x1=m+1 i
x2=3m−2 ,
które mają być dodatnie więc musi być ze wzorów Viete'a :
(m+1)((3m−2) >0 i m+1+3m−2 >0 ⇔ (m+1)(m−u{2]{3}) >0 i 4m−1 >0 ⇔
(m<−1 lub m>−
23) i m>
14 ⇔
m >23 , czyli
m∊(23;+∞) . ...
18 lut 16:48
Hurwitz: Czy nie widzicie, że 0 jest zawsze zerem f. Dla x>0 funkcja ma więc mieć jedno zero! Wzory
Vietea i po sprawie: x1x2<0, Δ≥0.
18 lut 17:43