ostrosłup prawidłowy
kate09: Ile mililitrów perfum zmieści się do pojemnika w kształcie ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 4 cm, zaś krawędź boczna ma długość 8 cm?
18 lut 16:05
Pepsi2092: Oblicz objętość ostrosłupa, a potem zamień cm
3 na mm
3 lub jak Ci bardziej wygodnie na
początku zamień
18 lut 16:10
Pepsi2092:

z=
12d
d=a
√2=4
√2
z=2
√2
h
2=8
2−z
2
h
2=64−8
h=
√56
h=2
√14 cm
P
p=16cm
2
| | 1 | | 32√14 | | 1 | |
V= |
| *16cm2*2√14 cm= |
| * |
| mm3 = |
| | 3 | | 3 | | 1000 | |
| | 32√14 | | 4√14 | |
|
| mm3= |
| mm3 jak się gdzies w rachunkach nie walnąłem to powinno |
| | 3000 | | 375 | |
byc dobrze
18 lut 16:24
kate09: Dzięki bardzo
18 lut 16:57