sin
kam: sinα = 0,75
α=?
18 lut 16:03
Mila: odczytaj w tablicach
18 lut 16:09
Hurwitz: W tablicach nie znajdziesz − nie zmieści się, bo to niewymierne jest

)
Krótko: α=arcsin0.75
18 lut 19:04
kam: juz znalazlam ponoc to 37stopni
18 lut 19:05
Hurwitz: Nie! sinπ/4=√2/2≈0.70711<0.75 więc widać, że nie.
18 lut 19:10
kam: no niestety ja mam tak w ksiazce w odpowiedz wiec nic nie zmienie
18 lut 19:13
Hurwitz: Jak chcesz... Ja zmieniłbym książkę

a Twoje α≈ 0.84806 (rad)
18 lut 19:15
Hurwitz: I jeszcze jedno: siła matematyki polega na tym, że nie uznaje autorytetów. Mówisz, książka
mówi, że dla α=37 stopni, sin α = 0.75. Ja Ci mówię, że sin rośnie na przedziale (0,π/2) i że
skoro 37 stopni < 45 stopni to i sin (37 stopni) < sin (45 stopni) a ten ostatni jest mniejszy
niż 0.75 (już pisałem ile to).
Ale jak tam chcesz...
18 lut 19:19
kam:

No to moze cos w zadaniu mi sie nie zgadza <myśli>
Drzewo o wysokości 15m rzuca cień o długości 20m. Podaj miarę kąta, jaki tworzy promień
słoneczny z powierzchnią ziemi.
sinα = 15/20
sinα = 3/3
α= ?
18 lut 19:26
Hurwitz: Cień to to czarne... A pomarańczowe to 25.
18 lut 19:28
Maciek :): dzrzewo to zielone a pomaranczowe to prominie to promienie, czarne to ziemia
18 lut 19:33
Maciek :): ja mam te same zadania wiec prosze o pomoc
18 lut 19:33
Maciek :): to jest ksiazka do matury, wy w szkolach też pewnie na niej bazujecie kam tak?
18 lut 19:34
kam: no

niestety nie da sie tego zmienic

każa zrobic to coż począć

18 lut 19:34
Jolanta: Kam cien na ziemi musi byc,czyli tam gdzie czarne,masz tangens
18 lut 19:35
kam: kam sinα= 3/4 tam czyli 0,75
18 lut 19:35
kam: ahaa, no faktycznie
18 lut 19:36
Maciek :): i teraz wiadomo, tg 37st = 0,75 kam
18 lut 19:38
kam: no teraz juz wiem
18 lut 19:38