wielomiany
pomocy :(: mam problem z tymi przykładami.
Rozłóż wielomaian w na czynniki
a) w(x) = (x+3)2 − (2x+1)2
b) w(x) = 5(x−1)5 − 20 (x−1)4
c)w(x) = 4(x+1)5 − 8(x+1)3
18 lut 15:48
Mila:
a) =(x+3 + 2x+1) *( x+3−2x−1) ze wzoru skróconego mnożenia, zredukuj w nawiasach
b)(x−1)4*[5(x−1) −20] dokończ
c) podobnie jak b, wyłącz (x+1)3
18 lut 15:53
pomocy :(: ja tego nie ogarniam co tu zrobiłaś
18 lut 15:55
Mila: A) korzystam ze wzoru: a2 −b2 =(a+b)*(a−b)
w tym przykładzie podstaw a=x+3
b=2x+1 zrób i pytaj dalej
18 lut 15:58
pomocy :(: dzieki, chyba czaje baze
18 lut 16:00
Mila:
18 lut 16:08