wielomiany
joł jołaj: rozłóż wielomian na czynniki:
x4 −2x2 + 1
x4 − x2 − x2 + 1
x2(x2 −1) − (x2 − 1)
(x2 −1)(x2 − 1)(x2 −1)
(x2 − 1)3
w odp jest (x2−1)2(x2−1)2
gdzie jest błąd?
18 lut 15:31
Ania: x2(x2 −1) − (x2 − 1) − 3 linijka
(x2 −1)(x2 − 1 )
18 lut 15:32
joł jołaj: ale dlaczego widzisz tu błąd?
x4 − x2 = x2(x−1)
18 lut 15:34
joł jołaj: x2(x2−1)
18 lut 15:35
Aga1: W odpowiedzi jest błąd, bo powinno być tak jak Ania rozwiązała
18 lut 15:35
Aga1: Tu nie ma błędu, ale w czwartej linijce od góry jest już źle.
18 lut 15:37
Ania: twój zapis:
x2(x2 −1) − (x2 − 1)
(x2 −1)(x2 − 1)(x2 −1)
a nie powinno być:
x2(x2 −1) − (x2 − 1)
(x2 −1)(x2 − 1 )
18 lut 15:37
joł jołaj: prawidłową odpowiedzią jest (x2 − 1)(x2 −1)?
To chyba zrozumaiłem
jezeli są dwa nawiasy te sameme to łączy się je do jednego wspólnego, a to co za nawiasami
łączy się do drugiego nawiasu tak?
18 lut 15:41
Aga1: Właśnie tak.
18 lut 15:43
Zak z rasy joonów : x4 − 2x2 + 1 = (x2−1)2 = (x−1)2(x+1)2
18 lut 15:43
Ania: x2(x2 −1) − 1 (x2 − 1) lepiej to widać jak się da tą 1,
i teraz takie same nawiasy jako jedno i to co zostało jako drugie:
(x2 − 1)(x2 −1)
18 lut 15:44
joł jołaj: Ok, dzieki juz zrozumiałem
Tylko teraz taki mam wielomian

x
4 − 5
18 lut 15:46
Zak z rasy joonów : x4 − 5 = (x2 − √5)(x2 + √5) = (x−4√5)(x+4√5)(x2+√5)
18 lut 15:47
Aga1: X4−5=(x2−√5)(x2+√5)=(x−4√5)(x+4√5(x2+√5)
18 lut 15:48
joł jołaj: Zak, a jeżeli zostawie to w takiej formie: (x2−√5){x+√5) to też jest dobrze?
18 lut 15:49
joł jołaj: (x2 − √5)(x2+√5)
18 lut 15:49
Zak z rasy joonów : rozłożenie − sprowadzenie do iloczynu czynników stopnia możliwie najniższego.
x2 − √5 możesz jeszcze rozłożyć wiec zostawienie tego będzie błędem.
18 lut 15:51
joł jołaj: a zostawienie x2 + √5 nie jest błędem?
18 lut 15:52
Zak z rasy joonów : a jak chcesz dalej rozłożyć x
2 +
√5
18 lut 15:52
joł jołaj: a no nie można

nie ma wzoru skróconego mnożenia na sumę dwóch liczb podniesionych do
kwadratu.
18 lut 15:54
Zak z rasy joonów : no widzisz

Powiedzmy że się dalej nie rozkłada
18 lut 15:55
joł jołaj: a takie zadanie:
x3 −1
x3 − 13 = (x−1)3 i to wszystko + wykorzystanie wzoru skr. mnożenia?
18 lut 15:56
Zak z rasy joonów : a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
teraz spróbuj.
18 lut 16:00
joł jołaj: tak znam wzór, ale o to chodzi czy jest git z tym zapisem (x−1)3?
18 lut 16:01
Zak z rasy joonów : widocznie nie znasz wzoru.
18 lut 16:02
joł jołaj: nom chbya nie znam

bo są takie dwa:
(a − b)
3
i
a
3 − b
3
który wiec powinienem tutaj użyć? bo według mnie (który zaczyna dopiero wielomiany) dwa są
dobre
18 lut 16:05
Zak z rasy joonów : ten który ci napisałem wyżej
18 lut 16:06
joł jołaj: dobra już wiem (ale wstyd)
18 lut 16:06
joł jołaj: robie sobie przerwe na obiad bo juz bzdury pisze
18 lut 16:10
joł jołaj: mam takie o:
| | x | | x2 | |
(1 + |
| )({1 − x + |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
dobrze?
18 lut 16:27
Zak z rasy joonów : jeden błąd.
18 lut 16:29
pigor: hmm ...
Ani wyszło dobrze (x
2−1)(x
2−1) , ale to nie koniec rozkładu
na czynniki i ja bym dalej ...

"pociągnął" tak :
(x2−1)(x2−1) = (x−1)(x+1)(x−1)(x+1) =
(x−1)2(x+1)2 . ... i koniec teraz . ...
18 lut 16:29
joł jołaj: poprawka, ostatnia linijka
| | x | | x | | x2 | |
(1 + |
| ){1 − |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
18 lut 16:29
pigor: było to u Ani o godz. 1532
18 lut 16:31
Zak z rasy joonów :
18 lut 16:32
joł jołaj: jak to mój kumpel mówi "ale jestem zajebiszty

"
18 lut 16:35
joł jołaj: −5x5 + 30x4 − 45x3
−5x3(x2 − 6x2 + 9)
i to można tak zostawić czy jeszcze to trzeba zapisać
−5x3(x−3)2
?
18 lut 16:38
Zak z rasy joonów : trzeba zapisać :
−5x3(x−3)2
18 lut 16:40
joł jołaj: 2x5 + 8x4 − 10x3
2x3(x2 + 4x − 5)
2x4(x + 4) − 10x3 <−−−− tu się zatrzymuję
ale spróbowałem i nie wiem czy dobrze:
2x3[x(x+4) − 5]
18 lut 16:48
Zak z rasy joonów : x
2 + 4x − 5
Δ = 16 + 20 = 36
√Δ = 6
x
2 = −5
x
2 + 4x − 5 = (x−1)(x+5)
18 lut 16:49
joł jołaj: ale policzyłem deltą z drugiej linii i mi wyzsło
x1 = −5
x2 = 1
2x3 (x − 1)(x + 5)
18 lut 16:51
joł jołaj: mam takie zadanie:
(x+3)
2 − (2x + 1)
2
−3x
2 +2x +8
x
1 = 2
x
2 = 4
odpowiedź: (x −2)(x − 4)
w odpowiedzi jest −(x −2)(3x + 4)
czemu

?
18 lut 17:02
Zak z rasy joonów : (x+3)
2 − (2x+1)
2 = (x+3−2x−1)(x+3 + 2x + 1) = −(x−2)(3x+4)
jak już mówiłem wzorów nie znasz
18 lut 17:04
joł jołaj: możesz mi wyjaśnić to bardziej?
(x2 + 6x + 9) − (4x2 + 4x + 1)
(x2 + 6x + 9 − 4x2 − 4x −1)
−3x + 2x + 8
jak to zrobiłeś?
18 lut 17:10
Zak z rasy joonów : znasz wzór na a
2 − b
2
18 lut 17:11
joł jołaj: −3x2 + 2x + 8
18 lut 17:11
joł jołaj: sorry no tak

Żeby więcej w tej matmie widzieć to trzeba troche przy niej posiedziec
18 lut 17:12
joł jołaj: (2x − 4)2 − (2 − x)2
mogłbyś mi to rozpisać bo wychdoz im i (x−2)(x − 4)
wychodzi: 3(x − 4)2
18 lut 17:22
Zak z rasy joonów : (2x−4)2 − (2−x)2 = 4(x−2)2 − (x−2)2 = 3(x−2)2
18 lut 17:28
jok: rozloz na czynniki
5(x−1)5 − 20(x+1)4
masakra
18 lut 22:03
jok: pomoże ktoś?
18 lut 22:15
Hurwitz: Załóż nowy wątek − wygląda ciekawie...
18 lut 22:41
Zak z rasy joonów : źle przepisałeś.
18 lut 22:46
18 lut 22:48
Hurwitz: Nie zakładaj nowego wątku!
18 lut 22:51
jok: zak, wiem, że zle przepisalem

o to chodzi zeby to rozwiazac
18 lut 22:54
Hurwitz: W taki razie załóż nowy wątek − wygląda ciekawie
18 lut 22:54