wielomiany
joł jołaj: Oblicz sumę współczynników wielomianu W(x) = (3x − 2)3
Jak mozna to z wytłumaczeniem.
18 lut 15:02
Patryk: w(1)
np oblicz sume współczynników wielomianu
s(x)=2x+1
widzimy odr razu ,ze suma to 3
jeśli podstawisz 1 pod x tez to otrzymasz
18 lut 15:06
joł jołaj: to w pierwszym zadaniu wystarczy podstawić za x = 1?
bo ja ten wzór skróconego mnożenia rozbiłem i wyszło mi coś takiego:
27x3 + 18x2 + 36x − 8
a wystarczyło zrobić
3−2 = 1?
18 lut 15:10
18 lut 15:12
Patryk: nieważne czy podstawisz 1 w nawias czy po zastosowanie wzoru i tak wynik bedzie poprawny
18 lut 15:13
joł jołaj: W(1) = (3−2)
3
teraz sie nie liczy wieć co jest za nawiasem bo wspólczynniki to poprostu liczby w wielomianie
3−2 = 1
Lubie matematyke, ale jak ktos sam sie uczy to trudniej to wchodzi
18 lut 15:15
Patryk: Czasami można liczyć tylko na siebie
18 lut 15:16
joł jołaj: ja jak sie ucze samemu to wiecej zawsze zrozumiem niz mam sie uczyc z kims, jak zrobie z kims
zadanie to nie to samo jak robic samemu − na maturze z kims nie bede robic
18 lut 15:20