Dzielenie Wielomianu
Izaura: Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian P(x) = x3 + 2 x2 − x − 2 jest równa x2 + x
+1 .
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian V(x) = x2 − 1 .
czyli tak :
P(x) = (x+2) (x−1) (x+1)
V(x) = (x−1) (x+1)
W(x) = K(x) * (x+2) (x−1) (x+1) +( x2 + x + 1)
W(x) = Z(x) * (x−1) (x+1) + R(x)
W(1) = 3 => R(1) = 3
W(−1) = 1 => R(−1) = 1
czy ktoś wie jak to dalej wykorzystać celu rozwiązania zadania?
18 lut 14:54
Aga1: w(x)=q(x)*p(x)+x2+x+1
w(x)=q(x)(x+2)(x−1)(x+1)+x2+x+1
w(1)=3
w(−1)=1
w(x)=Q(x)*(x−1)(x+1)+ax+b
w(1)=a+b=3
w(−1)=−a+b=1
a+b=3
−a+b=1
18 lut 15:06
Aga1: Użyłam innych oznaczeń niż Ty
A reszta z dzielenia wielomianu przez x2−1 jest postaci R(x)=ax+b.
18 lut 15:22
Izaura: skąd ta pewność, że akurat ax + b ?
18 lut 16:01
Izaura: Ponawiam pytanie, bo zrobiłam to zadanie dokładnie tak samo, ale właściwie sama nie wiem
dlaczego R(x) = ax + b ?
20 lut 12:35
Hurwitz : Reszta ma stopień mniejszy niż dzielnik.
20 lut 12:38
Izaura: dziekuję
22 lut 17:21