równanie
kropka : Wyznacz parametr a taki aby równanie |3x+3|=ax+4 miało dokładnie jedno roziazanie
Mi wyszło a∊ R − {−3;3}.
Nie wiem czy dobrze ? Dziękuję z góry
18 lut 14:19
Aga1: −3x−3=ax+4, dla x≥−1
−3x−ax=7
−(3+a)x=7
3x+3=ax+4, gdy x<−1
3x−ax=1
| | −7 | | 1 | |
Równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie, gdy |
| = |
| |
| | a+3 | | 3−a | |
I z tego mi wyszło, że a=4.
18 lut 14:43
pigor: a mnie "wychodzi" przeciwnie , bo jak na mój gust, chodzi tu o
to, aby kolejno np. było tak :
|3x+3|=ax+4 ⇔ 3|x+1|=ax+4 ⇔
a=±3 , czyli
a∊{−3.3} . ...

co najlepiej ...

zobaczyć na wspólnym wykresie lewej i prawej strony
np. ostatniego równania
18 lut 14:44