Obliczyc granice iterowane funkcji
digi: Obliczyć granice iterowane funkcji
| | x − y + x2 + y2 | |
f(x, y) = |
| |
| | x + y | |
w punkcie (0, 0).
w zasadzie nie wiem jak się za to zabrać. wiem, że muszę jakby oddzielnie obliczyć lim dla
x−>0(wychodzi mi 1) i y−>0 (wychodzi mi −1). czyli granica iterowana w p. (0,0) nie istnieje?
18 lut 14:13
digi: a i jeszcze takie drugie pytanko... do czego się przydają granice iterowane i co to konkretnie
jest?
18 lut 14:16
Trivial:
Granice iterowane to zamiana liczenia granicy funkcji wielu zmiennych, na liczenie wielu granic
funkcji "jednej zmiennej" (traktujemy pozostałe zmienne jako stałe).
Jeżeli granice
limx→0 limy→0 f(x,y)
limy→0 limx→0 f(x,y)
są równe, to mamy kandydata na granicę
lim(x,y)→(0,0) f(x,y).
(jeżeli ta granica istnieje to musi być równa granicom iterowanym).
Jeżeli granice iterowane wyjdą różne, to dowodzi to nieistnienia granicy
lim(x,y)→(0,0) f(x,y).
18 lut 14:27
Trivial:
W tym zadaniu mamy
| | x−y+x2+y2 | | x+x2 | |
limx→0 limy→0 |
| =limx→0 |
| = 1. |
| | x+y | | x | |
| | x−y+x2+y2 | | −y+y2 | |
limy→0 limx→0 |
| =limy→0 |
| = −1. |
| | x+y | | y | |
Wniosek: granica
| | x−y+x2+y2 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| |
| | x+y | |
nie istnieje.
18 lut 14:30
digi: dzięki wielkie za wyjaśnienie, właśnie tak mi wyszło
18 lut 14:33
1: rzekomo z tego że granice iterowane nie istnieją lub są różne nie wynika że podwójna nie
istnieje
23 kwi 13:23
elo: elo
23 kwi 13:41