piotr: mam granicę
| | n2−(2n2−1) | |
n−√2n2−1= |
| =... |
| | n+√2n2−1 | |
?
wie ktoś co z tym dalej zrobić
18 lut 14:07
piotr: pomóżcie
18 lut 14:44
piotr: | n2(1−2) | | −n2 | |
| = |
| =−∞ ? |
| 1+√2 | | 1+√2 | |
18 lut 15:08
Aga1: | | (n−√n2−1)*(n2+√n2−1) | | −n2+1 | |
n−√2n2−1= |
| = |
| |
| | n+√n2−1 | | n+√2n2−1 | |
po podzieleniu przez n
2 pod pierwiastkiem, a przez n poza pierwiastkiem otrzymujemy
18 lut 15:17
piotr: dziękuje
18 lut 15:30
piotr: w liczniku: (n−√n2−1)*(n2+√n2−1) w drugim nawiasie przy n jest potęga 2?
18 lut 16:10