Zadania na sprawdzian
tomq: Pomyślałem, że zamieszczę tu rozwiązania do sprawdzianu dla mojej klasy

z wyjaśnieniami. Bo
chociaż tutaj jest to czytelne

Przepraszam za problem

1. Możecie wypisać sobie warunki, ale chyba nie ma potrzeby

P(A')=1−P(A)
0,5=1−P(A)
P(A)=0,5
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
0,8=0,5+0,6−P(A∩B)
−0,3=−P(A∩B)
P(A∩B)=0,3
2. Wybieramy 2 razy po jednej cyfrze bez zwracania.. ze zbioru 9 elementowego, a więc są to
wariacje 2 elementowe zbioru 7 elementowego bez powtórzeń, czyli wszystkich zdarzeń jest:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1012.html (wzór)
a)większą od 90...
ma być to liczba dwucyfrowa, a więc od 91 do 99 tylko może być

9
< ( 1,2,3,4,5,6,7,8) na pierwszym miejscu może być tylko 9, a na drugim może być 8 cyfr od
1−8, ale 9 odpada bo bez powtórzeń.. czyli 1*8=8=|A|
b)parzysta
< (2,4,6,8) tyle może być cyfr na drugim miejscu, aby liczba była parzysta, zero odpada

bo nie ma go w zbiorze, a na pierwszym miejscu może być.. skoro zabieramy jedną z tych 9.. to
dostaje nam 8 cyfr na pierwsze miejsce, a na drugie jest 4... |A|=8*4=32
c) podzielna przez 25
jest to albo 25, albo 75.. więc dużego wyboru nie ma. |A|=2
3. Losujemy 7 razy po jednej cyfrze ze zbioru 3 elementowego ze zwracaniem, a więc jest to
wariacja 7 elementowa zbioru 3 elementowego z powtórzeniami.
|Ω|=3
7=2187
teraz musimy zrozumieć zdarzenie A, musimy obliczyć prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej
raz 1 pojawi się w zapisie tej liczby.. mamy
... ciężko to zrozumieć, bo mogą
być wszystkie jedynki, jedna jedynka itd.. dlatego łatwiej policzyć nam prawdopod. zdarzenia
przeciwnego, czyli gdy nie ma wgl jedynki, a są same 2,3... czyli na pierwszym miejscu mogą
być właśnie tylko 2,3, a więc tylko 2, na następnym to samo.. i aż do siedmiu, 2*2*2*2*2*2*2=
2
7
| | 27 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego wynosi P(A')= |
| ... a zdarzenie P(A) |
| | 37 | |
obliczycie ze wzoru, który był w zadaniu pierwszym
4. |Ω|=6*6= 36 bo rzucamy dwa razy kostką, która ma maksymalnie 6.
a i b policzycie wypisując sobie te wszystkie przypadki, nie mam pomysłu na szybszą metodę..

5. to trzeba z drzewka, mam trudniejszy sposób, ale go nie będę pisał

nie mam teraz czasu
rozpisywać, może pod koniec ferii