| √3 | 1 | |||
2( | sinx+ | cosx)=m
| ||
| 2 | 2 |
| π | ||
2sin(x+ | )=m
| |
| 6 |
| π | ||
Dalej narysować wykres funkcji y=2sin(x+ | ) i prosta sprawa ![]() | |
| 6 |
Najłatwiej 'zwinąć' pod jedną funkcję trygonometryczną.
Algorytm jest bardzo prosty. W ogólności
| A | B | |||
Asinx + Bcosx = √A2+B2( | sinx + | cosx). | ||
| √A2+B2 | √A2+B2 |
| A | B | |||
Zauważmy teraz, że wyrażenia | oraz | tworzą parę cosinus−sinus | ||
| √A2+B2 | √A2+B2 |
| A | ||
cosα = | ||
| √A2+B2 |
| B | ||
sinα = | ||
| √A2+B2 |
Do tego zadania...
| √3 | 1 | |||
√3sinx+cosx = 2( | sinx + | cosx) | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
= 2(cos | sinx + sin | cosx) | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
= 2sin(x+ | ) = m | |
| 6 |
| π | m | |||
sin(x+ | ) = | |||
| 6 | 2 |
| m | ||
−1 ≤ | ≤ 1 | |
| 2 |