równanie z a
Kliford: wyznaczyć a z równań:
(a+2√3)(3−√3)=9+√3
18 lut 13:46
Kliford: 
18 lut 14:08
18 lut 14:12
Kliford: mogłabyś Aniu wytłumaczyć mi skąd się to Ci wzięło,bo mi jakies głupoty wyszły..
18 lut 14:13
Ania: (a+2√3)(3−√3)=9+√3 / : (3 −
√3)
18 lut 14:18
niebieski: wymnażasz wszystko 3a+6
√3−
√3a−6=9+
√3
3a−
√3a=3
√3+6
wyciągasz a przed nawias a(3−
√3=3
√3+6
| | 3√3+6 | | 3+√3 | | 15√3+27 | |
a= |
| * |
| = |
|
|
| | 3−√3 | | 3+√3 | | 6 | |
18 lut 14:25
niebieski: przepraszam zauważyłem bład w poczatkowych moich rachunkach nie patrz na moje rozwiązanie
18 lut 14:27
niebieski: 3a−√3a=15−5√3
wyciągasz a przed nawias a(3−√3)=15−3√3
| | 15−3√3 | | 3+√3 | | 60+30√3 | |
a= |
| *a= |
| = |
| |
| | 3−√3 | | 3+√3 | | 6 | |
18 lut 14:36
xyz: A mi 5 wyszło,a laikiem jestem

Spójrz: (w pamięci liczyłem,ale powinneś/aś dojść co i jak)
Chyba dobrze wyszło mi,sprawdzenie zrobiłem
Przepraszam za moje pismo =D
http://zapodaj.net/be47ca74b3c5.jpg.html
18 lut 14:38
niebieski: xyz zrobilem to jeszcze raz na czystej kartce i potwierdza wyszlo mi tak jak Tobie
18 lut 14:43