Poproszę o pomoc w rozwiązaniu ! WIELOMIANY
Nikusia: Witam , jeżeli ktoś by mógł mi pomoc w rozwiazaniu tych zadań bym była bardzo wdzięczna.
1)Dane są wielomiany W(x)=x2+3x+2 , F(x)=ax+b ,H(x)=−2x3−3x2+5x+6 .Wyznacz
współczynniki a,b dla których wielomiany W(x) * f(x) oraz h(x) są równe.
2)Wyznacz wzór wielomianu postaci w(x)=x4+ax3+bx62+cx+d, o ktorym wiadomo ze jego pierwiastki
są liczby:−√2 ,−1,1,√2
3)Wyznacz liczby a i b tak aby wielomiany W(x)=(a+b)x7+5x2+1 i P(x)=3x7+(a−b)x2+1 były
równe
4)Dany jest wielomian W(x)=4x4−6x3−(a+3)x+8
a.wyznacz wartość a wiedzac ze w(−1)=23
b.sprawdz czy dla wyznaczonej wartosci a spełniona jest rownosc |W(1)−W(−1)|=22
5)znajdź wartosc liczbową iloczynu współczynników wielomianu P(x)=ax3+bx2+1 wiedząc , że
P(1)=1 ,P(−1)=−5
18 lut 13:45
Ania: 1) wymnażasz W(x) * F(x) i porównujesz współczynniki do H(x)
2) podstawiasz kolejno te liczby i rozwiązujesz uklad równań
3)a+ b = 3
a − b = 5
4) W( − 1) = 23, czyli tam gdzie x podstawiasz −1 i zostanie Ci niewiadoma a którą wyliczysz
5) a+b+1 = 1
−a+b+1 = − 5
18 lut 14:01
Nikusia: w pierwszym mi wychodzi a=−2 i b=3 ale to mi nie wychodiz jak wezmę w(x) * F(x)
18 lut 14:12
Ania: W(x) * F(x) = ax3 + x2 ( b + 3a) + x( 3b + 2a) + 2b
a= − 2
b= 3
18 lut 14:16
Nikusia: już mi to zadanie wyszło dizękuje

idę dalej
18 lut 14:20
Ania:
18 lut 14:22
Nikusia: zadanie 2.
TO coś takiego mi wychodzi
w(x)=x4−p{2]*x3−1*x2+1*x+√2
W(x)= −√28x3−x2+x+√2
dobrze?
18 lut 14:25
Ania: liczysz po kolei: W( −√2)= 4− 2√2a − 62√2b + √2c +d itd jak obliczysz wszystko to
rozwiązujesz uklad równań, bo jeśli −√2 jest pierwiastkiem wielomianu, to W( −√2) = 0
18 lut 14:31
Nikusia: nie moge tych zrobić pierwse zrobiłam a reszta lezy:( kręce się w okół tego samego
18 lut 14:49
Ania: zaraz Ci napiszę
18 lut 14:51
Nikusia: dzięki za pomoc naprawdę
18 lut 14:53
Aga1: W zadaniu 3 rozwiąż układ równań
a+b=3
a−b=5
18 lut 14:53
Nikusia: wyszło mi b=−1 co dalej
18 lut 14:59
Nikusia: teraz b podstawić i obliczyć a?
18 lut 15:00
Nikusia: super wyszłooo mi

podstawiłam potem pod równania i jest dobrze

To teraz robimy
następne:0
18 lut 15:02
Ania: 2) W(√2) = 4 + 2√2a + 62b +√2 + d
W(1) = 1 + a + 62b + c + d
W(−1) = 1 − a − 62b − c +d
18 lut 15:06
Nikusia: 2)Wyznacz wzór wielomianu postaci w(x)=x4+ax3+bx62+cx+d, o ktorym wiadomo ze jego pierwiastki
są liczby:−√2 ,−1,1,√2 przepraszam tu jest bład w zapisie bx2
18 lut 15:09
Ania: no to już chyba będziesz umiała wyliczyć patrząc na tamto z 62b
18 lut 15:13
Nikusia: tak postaram się bynajmniej poczej zrobię to i pomożesz mi dalej
18 lut 15:16
Nikusia: ale zamiast bx2 co podstawić?
18 lut 15:18
Ania: jeśli liczysz np W (1) to za każdego x który masz we wzorze wielomianu podstawiasz 1 , czyli
jak masz bx to masz 12b = b
18 lut 15:20
Nikusia: 1 i −1 zrobiłam gorsze są pierwiastki ale coś zadziałam
18 lut 15:24