walec
Agnieszka: Czy dobrze rozwiazałąm to zadanie ?
Oblicz pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 8 cm i wysokości 10 cm.
Dane:
r=8 cm
H=10cm
Szukane:
Pc=?
V=?
Rozwiązanie:
V=πr2H
V=π*82*10
V=π64*10
V=640
Pc=2πr2+2πrH
Pc=2π*82+2π8*10
Pc=2π*64+2π*80
Pc=128π+160
Pc=288π
Czy jest dobrze rozwiązane a jeżeli nie to możecie poprawic ?
18 lut 13:36
kam: pole powierzchni bocznej ma wzór Pb = 2πrh = 2π*8*10 = 80π
18 lut 13:41
konrad: należało policzyć tylko pole powierzchni bocznej, nie musiałaś wszystkiego liczyć
18 lut 13:42
kam: masz obliczyc Pole powierzchni bocznej czy objetosc i pole calkowite?
18 lut 13:42
konrad: @kam
zapomniałeś że na początku jest 2, 2*80=160
18 lut 13:43
Agnieszka: pole powierzchni bocznej
18 lut 13:45
konrad: no to tak jak napisał kam, tylko że wynik to 160π
18 lut 13:47