wektory
Jernej : Jaką wartość musi mieć "z" aby 3 wektory lezaly w jednej plaszczyznie: A=[2, 1, z] B=[3, −1, 2]
C=[−1, 3, 2] ?
licze sobie iloczyn wektorowy B x C i wychodzi mi −8i−8j+8k
nastepnie iloczyn wektorowy A x C i wychodzi mi i(1−3z)−j(z+4)+7k
w wynikach mam odpowiedz ze z=3 ale nie zgadza mi sie to więc nie wiem czy policzyłem zle
iloczyny czy o co chodzi.
Prosze o pomoc
18 lut 13:16
Jernej : Z tego co aby spelniony byl warunek polozenia w jednej plaszczyznie wspolczynniki przy
wersorach musza byc rowne a w moim przypadku to nie wychodzi
18 lut 13:24
pigor: ... otóż, 3 wektory leżą w jednej płaszczyźnie (rozpinają płaszczyznę) ⇔
ich
iloczyn mieszany zeruje się , czyli wyznacznik np. : (AxB)C = ABC =
2 1 z
| 3 −1 2 | = 0 ⇔ −4−2+9z−z−12−6 = 0 ⇔ 8z=24 ⇔
z=3 i to tyle . ...

−1 3 2
18 lut 13:49