Zbadaj monotoniczność i wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Kasia: Zbadaj monotoniczność i wyznacz ekstrema lokalne funkcji
18 lut 13:13
asy:
D
f = (0,1) u (1, ∞)
D
f' = D
f
| | lnx−1 | |
f'(x) > 0 <=> |
| > 0 <=> lnx − 1 > 0 <=> lnx > 1 <=> lnx > lne <=> x > e
|
| | ln2 | |
zatem funkcja jest rosnąca na przedziale (e, ∞)
malejąca na przedziale (0, 1) u (1, e)
| | e | |
ekstremum : funkcja ma minmum lokalne w punkcie (e, |
| ) = (e,e) |
| | lne | |
18 lut 13:38
Bart: o... dzięki wielkie
18 lut 13:51
Kasia: Ja też dziękuję, bardzo pomogłeś/aś
18 lut 13:51