Prawdopodonieństwo
ola: ze zbioru liczb −4 −3 −2 −1 0 1 2 3 4 5 losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego
że że wylosowana liczba należy do zbiory rozwiązań nierówności (5−x)(1−x)≥0
| | 5 | |
Cały czas wychodzi mi P= |
| a to jest błędem |
| | 10 | |
Rozwiązaniem równania jest przedział <1,5>
proszę o pomoc
18 lut 13:06
pigor: rozwiązaniem danej nierówności nie jest "twój" przedział, bo
(5−x)(1−x) ≥0 ⇔ [−(x−5)][−(x−1] ≥0 ⇔ (x−5)(x−1) ≥0 ⇔ x≤ 1 lub x ≥5 , a wtedy
p= 6+110=
710 = 0,7 = 70% . ...
18 lut 14:07
ola: dzięki, ale skąd mam więdzieć że x jest akurat ≤1 a 5≤x ? nie rozumiem tego czemu nie może być
np x≥1
18 lut 15:34
pigor: ... , bo olu (mam ,,,

słabość do tego imienia) rozwiązujesz nierówność , a nie równanie i
jak narysujesz sobie parabolę y= (x−5)(x−1) oczywiście z ramionami do góry , to y ≥0 , czyli
(x−5)(x−1) ≥0 , dla x−ów na lewo od x=1 lub na prawo od x=5 , a nie między x=1 i x=5 jak ty
napisałaś , a wtedy
moce : n(Ω)=10 i n(A)=7 , bo zbiór sprzyjający A={−4,−3,−2,−1,0,1} ⊂ Ω . ...
18 lut 15:57
ola: ok już wiem

mam tylko nadzieję że jakoś przebrnę przez tą maturę
18 lut 16:22