granica funkcji
Kuba: Oblicz granicę :
| | n+1 | |
lim |
| = t cała granica to tn+3 |
| | n−1 | |
x⇒
∞
18 lut 13:04
Kuba: sory, mialo byc n⇒∞
18 lut 15:27
Euler: czy to nie przypadkiem e2 ?
18 lut 18:03
Euler: panowie wyjaśnicie ? bo ja do końca pewny nie jestem czy dobrze to zrozumiałem
18 lut 18:15
Artur z miasta Neptuna:
tak to jest Euler
| | n+1 | | 2 | |
lim ( |
| )n+3 = lim (1 + |
| )n+3 = |
| | n−1 | | n−1 | |
| | 1 | |
= lim ( |
| )(n−1)/2*2(n+3)/(n−1) = lim e {(2n+6/(n−1)} = e2 |
| | (n−1)/2 | |
18 lut 18:18
Trivial:
n→
∞:
| | n+1 | | 2 | | 2 | |
lim ( |
| )n+3 = lim (1+ |
| )n+3 = lim exp( |
| *(n+3)) = e2. |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
18 lut 18:20