Banalne zadania z algebry liniowek
NugeMic: Cześć, potrzebuję pomocy z tymi zadaniami. Jest to algebra liniowa, pierwszy semestr, więc
naprawdę łatwe, ale ja tego nie ogarniam. Pomoże ktoś?

Zad 1.
[1 0 2]
A =[1 1 1]
[2 2 3]
[−1 0 1]
B= [1 1 2]
a)Obliczyć macierz odwrotną do macierzy A i obliczyć AA^^
1
b)Obliczyć (o ile jest to możliwe) podane iloczyny macierzy: (A + 2i
3)B, B(A − 2i
3)
Zadanie 2. Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa. Rozwiązanie zapisz w postaci
liniowej wektorów
3x
1 − 2x
2 + x
3=−7
2x
1 + x
2 − 4x
3 = 0
x
1 + x
2 −3x
3 = 1
Zadanie 3:
Przedstawić (o ile jest to możliwe) wektor:
[3]
y=[0]
[−3]
w postaci kombinacji liniowej wektorów:
[3] [1] [−1]
x
1=[2], x
2=[1] x
3=[1]
[1] [1] [3]
Na ile sposobów można to zrobić? Rozstrzygnij czy zbiór wektorów {x
1, x
2, x
3} jest bazą
przestrzeni R
3
Zadanie 4:
W zbiorze liczb zespolonych, rozwiązać równanie kwadratowe:
z
2 + (2−i)z + 2 +4i=0
Zadanie 5: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez: A(1,1,6) B(3,−5,4) C(−1,2,3)
Zadanie 6. Obliczyć odległość punktu A(5,1,2) od prostej l:
{x = 2− t
{y = 3 + 2t
{z = l + t
Zadanie 7:
Wyznaczyć bazę przestrzeni V=lin {(1,2,−4), (1,3,−9), (1,5,−7)} Podać jej wymiar.
18 lut 12:27
NugeMic: Za pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek zadania będę ogromnie wdzięczny
18 lut 12:34
Zak z rasy joonów : Zad4.
z
2 + (2−i)z + 2+4i = 0
Δ = (2−i)
2 − 4(2+4i) = 4 − 4i −1 − 8 − 16i = −5 − 20i
√Δ =
√−5−20i
18 lut 12:45
Zak z rasy joonów : Zad2.
x1 + x2 − 3x3 = 1
2x1 + x2 − 4x3 = 0
3x1 − 2x2 + x3 = −7
1 1 −3| 1 1o 1 1 −3 |1 2o 1 1 −3 | 1 3o 1 0 −1 | −1
2 1 −4| 0 ⇒ 0 −1 2 | −2 ⇒ 0 1 −2 | 2 ⇒ 0 1 −2 | 2
3 −2 1| −7 0 −5 10 | −10
x1 = −1 + x3
x2 = 2 + 2x3
x3 = x3 ∊ R
1o:
W2 − 2W1
W3 − 3W1
2o:
skreślić W3
3o:
W1 − W2
18 lut 12:53
Zak z rasy joonów : Zad1.
1 0 2
A = 1 1 1
2 2 3
1 0 2 |1 0 0 1
o 1 0 2 | 1 0 0 2
o
A
−1 = 1 1 1|0 1 0 ⇒ 0 1 −1| −1 1 0 ⇒
2 2 3|0 0 1 0 2 −1 | −2 0 1
2
o 1 0 2 | 1 0 0 3
o 1 0 0 | 1 4 −2
⇒ 0 1 −1| −1 1 0 ⇒ 0 1 0| −1 −1 1
0 0 1| 0 −2 1 0 0 1 | 0 −2 1
1
o:
W
2 − W
1
W
3 − 2W
1
2
o:
W
3 − 2W
2
3
o :
W
1 − 2W
3
W
2 +W
3
1 4 −2
A
−1 = −1 −1 1
0 −2 1
A * A
−1 = I wynika bezpośrednio z definicji macierzy odwrotnej.
czym jest 2i
3
18 lut 13:09
NugeMic: Tak mam w treści zadania, mogę podrzucić plik, jak coś jest niejasne.

BTW: Zadanie 4 już ukończone? Nie da się tego uprościć?
A co do zadania drugiego to, co tam robisz? Te 2
0, 1
0 za macierzami co oznacza?
18 lut 13:14
Zak z rasy joonów : Podrzuć ten plik

Według mnie zadanie 4 najładniej tak wygląda. Można by próbować liczyc ten pierwiastek ale na
pewno nie wyglądałby on tak ładnie jak ten

1
o 2
o są odnośnikami do operacji które wykonuję. Operacje są napisane poniżej. Tak jest po
prostu przejrzyściej.
18 lut 13:19
NugeMic: OK, dopiero zauważyłem.

Ślepy jestem. −
−
Ale nie rozumiem zasady wykonywania zadania 1. ;x
18 lut 13:21
NugeMic: http://i.imgur.com/qBFNd.jpg
To są te zadania. x)
Jak chcesz, to możesz w sumie swoje rozwiązania z kartki tutaj zeskanować − zdaje mi się to
wygodniejsze niż przepisywanie.
18 lut 13:22
Zak z rasy joonów : To chyba by było na tyle z moich umiejętności.
Przestrzeni liniowych oraz wektorowych nie ruszam.
Dodatkowo bardzo mało umiem z płaszczyzn.
Będzie trzeba jeszcze dokończyć 4 ale jak już powiedziałem wektorów nie ruszam
18 lut 13:29
Zak z rasy joonów : Pierwsze odczytam jako zwyczajną7 macierz jednostkową :
1 0 2 2 0 0] −1 0 2
a)(A + I)B = 1 1 1 − 0 2 0 ] * −1 0 1 = 1 −1 1 * −1 0 1
2 2 3 0 0 2] 1 1 2 2 2 1 1 1 2
to działanie jest niewykonalne
18 lut 13:37
Zak z rasy joonów : a) powinien być +
pozmieniaj odpowiednio.
18 lut 13:37
Trivial:
18 lut 13:38
Zak z rasy joonów : b) B(A − 2I)
[1 0 2 2 0 0] −1 0 2
B*[1 1 1 − 0 2 0 ] = −1 0 1 * 1 −1 1 =
[2 2 3 0 0 2] 1 1 2 2 2 1
= 3 2 −1
4 3 5
18 lut 13:41
Zak z rasy joonów : Witaj [P{Trivial]]
18 lut 13:43
Zak z rasy joonów : Trivial*
18 lut 13:43
Trivial: Witam. Widzę, że zadanka z algebry trzaskasz z prędkością światła.
18 lut 13:46
NugeMic: Coś źle przepisałem?
18 lut 14:10
Zak z rasy joonów : Tak właśnie widzisz z jaką to prędkością

Ponad połowy nie potrafię rozwiązać
18 lut 15:42
18 lut 15:54
NugeMic: Haloł?
18 lut 19:05