oblicz dziedzinę funkcji
digi: f(x, y) =1 / (√x+y) + 1/ (√x−y)
18 lut 12:06
digi: | | 1 | | 1 | |
f(x, y) = |
| + |
| |
| | (√x+y) | | (√x−y) | |
tak lepiej
18 lut 12:08
Hurwitz: x+y>0, x−y>0.
Te obszary zaznacz w układzie OXY. Otrzymasz obszar zawarty w pierwszej i czwartej ćwiartce,
ograniczony prostymi y=x i y=−x
18 lut 12:13
digi: tak to do tego doszłam że y=x i y=−x,ale nie umiem tego zaznaczyć na wykresie. te proste będą
przechodziły przez p. (0,0)?
18 lut 12:16
Hurwitz: Tak, zwykłe proste

y=x, y=−x
18 lut 12:18
digi: napiszę tak: na wykresie dziedziną będzie trójkąt, którego jeden wierzchołek będzie w punkcie
(0,0, ramionami odwróconymi do góry, ograniczony wyżej wymienionymi prostymi?
18 lut 12:19
Hurwitz: Trójkąt zwykle jest ... ograniczony. To będzie trójkąt... nieograniczony..., którego dwa boki
to półproste y=x, y=−x, gdzie x>0.
18 lut 12:22
digi: no tak, źle to opisałam. ale już rozumiem

dzięki za pomoc!
18 lut 12:24