warstwice funkcji
digi: Naszkicowac po kilka warstwic kazdej z funkcji:
f(x, y) = x2 − y2
f(x, y) = |x| + |y|
f(x, y) =1 / (x2 + y2) .
18 lut 10:18
Hurwitz: Opiszę jak to zrobić: np. drugie:
|x|+|y|=z − w układzie Oxy to jest kwadrat przecinający osie układu w punktach (0,z), (0,−z),
(z,0), (−z,0). Warstwice rysujesz w układzie OXYZ: na wysokości z masz ten kwadrat o którym
pisałem.
Punkt pierwszy i trzeci analogicznie (to już nie będą kwadraty

.
18 lut 11:24
digi: a skąd mam wiedzieć jaka to będzie figura?
18 lut 12:33
Hurwitz: To nie jest materiał ze szkoły średniej... Pewne rzeczy się wie

Trzecie to okręgi o coraz
mniejszych promieniach... Pierwsze trochę trudniej opisać.
18 lut 12:35
digi: no tak,nie ze szkoły średniej.. a jest jakiś wzór na to, twierdzenie czy coś takiego?
18 lut 12:38
digi: drugi przykład w miarę wiem jak obliczyć, bo pod równanie |x|+|y|= h podkładam kolejno wartości
h (0,1,2...itd.) w wyniku czego wychodzą mi współrzędne np. dla h=1 to będzie y=1−x, y=1+x, y=
y=−1+x, y=x+1 i tak dalej dla h=2, h=3...
18 lut 12:46
Hurwitz: Nie ma twierdzenia ani wzoru. Na szczęście
18 lut 20:03
digi: ahaaa. a jak rozwiązać pierwszy przykład?
19 lut 13:34