Optyka
Zygmuś i Rybka:
Wiadomo,że odległość przedmiotu x(od soczewki skupiającej o ogniskowej f)
można wyrazić wzorem(y−odległość obrazu)
| | fy | | fx | | fx | |
x= |
| ,czyli y= |
| ,czyli gdy x→∞ to lim |
| =f,czyli y→f
|
| | y−f | | x−f | | x−f | |
| | y | | y−f | |
Powiększenie yx= |
| =y−ff,ale gdy y→f to lim |
| =0
|
| | fyy−f | | f | |
czyli niema obrazu?,to jak obliczyć powiększenie przyrządów optycznych,z
obiektywem nastawionym na nieskończoność
18 lut 09:49
Zygmuś i Rybka:
Do matematyków(nie tylko fizyków) adresowane!
18 lut 13:04
Gaj:

Dla przyrządów optycznych nastawionych na " nieskończoność" liczymy tzw
powiększenie kątowe.Na schemacie masz lunetę(teleskop Newtona).Okular
to soczewka zbierająca ,względnie zwierciadło koliste wklęsłe
| ⎧ | tgα=hl−x | |
| ⎜ | tgβ=hx | |
| ⎨ | tgβtgα≈βα |
|
| ⎩ | {l=fob+fok} | |
x(dla soczewki zbierającej lub zwierciadła wklęsłego[x<f
ok])
liczymy ze wzoru |x−f|(f+D)=f
2 cdn
27 lut 09:58
Gaj:
cd.Czyli ostatecznie otrzymujemy
| β | | fob(fok + D) | | fok | |
| = |
| + |
|
|
| α | | Dfok | | D | |
| | fok | |
wyrażenie |
| to ułamek(pomijany w obliczeniach),a więc
|
| | D | |
| | fob | |
tak najczęściej liczą autorzy zadań w tej dziedzinie[w internecie podają p= |
| ]
|
| | fok | |
D−odległość dobrego widzenia
27 lut 10:26
DZIADZIA: Gaj pomoż mi prosze z jednym zadanie wystarczy że tylko zerkniesz a bedziesz znał odp
27 lut 10:51
DZIADZIA: jest na zewnątrz
27 lut 10:51