wielomiany
Dlaczemu nie?: znowu
potrzebne wsparcie 
(wielomiany)
Jednym z pierwiastków wielomianu W (x) = x
3 + mx
2 + nx + 2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa4. Oblicz wspólczynnik m i n.
Chciałem policzyć klasycznie tj. Horner, równanie kwadratowe, ale coś nie wychodzi...
18 lut 09:18
Hurwitz: W(1)=0, W(−1)=4 i masz układ równań liniowych do rozwiązania. Prosty układ...
18 lut 09:39
Aga1: w(1)=0
w(−1)=4
Rozwiąż układ równań
1+m+n+2=0
−1+m−n+2=4
18 lut 09:40
Dlaczemu nie?: wiem, że jest taki sposób rozwiązania, ale nie pamiętam skąd się wyznaczało W(−1)...
18 lut 09:49
Aga1: Z twierdzenia . Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−a jest równa w(a)
18 lut 09:52
Dlaczemu nie?: a no tak, podziękował
18 lut 10:23