Rachunek prawdopodobieństwa - kaczki i karty
komando47: Witam mam do zrobienia dwa zadanka z rachunku.
1. Z talii 52 kart wyjęto 1 kartę, a następnie z pozostałych kart wylosowano jedną kartę.
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie to walet lub dama pik.
2. Do 5 lecących kaczek oddało po jednym celnym strzale 3 myśliwych. Jakie jest
prawdopodobieństwo zdarzenia, że 3 kaczki przeżyją polowanie?
18 lut 08:56
komando47: | | 12 | |
dodam, że w 2. zadaniu wyszło mi |
| |
| | 25 | |
18 lut 09:22
Aga1: Zad.2.
IΩI=5
3.
A
'−dwie kaczki nie przeżyją polowania ( jedna kaczka zostanie trafiona 2 razy i ważne jest
przez którego z myśliwych)
| | | | 5! | |
Wybieramy 2 kaczki z 5 na | = |
| =10 sposobów |
| | | 2!*3! | |
np. k
1, k
2 kaczkę pierwszą i drugą
(k
1,k
1,k
2)−oznacza, że kaczka pierwsza została trafiona przez pierwszego i drugiego
myśliwego, a kaczka k
2, przez trzeciego myśliwego
, (k
1,k
2,k
1), (k
2, k
1,k
1), (k
2,k
2, k
1), ( k
2,k
1, k
2) (k
1,k
2,k
2)
IA
'I=6*10=60
| | 60 | | 65 | | 13 | |
P(A)=1− |
| = |
| = |
| |
| | 125 | | 125 | | 25 | |
18 lut 10:41
komando47: Dzięki wielkie. A może mi ktoś jeszcze pomóc z tym pierwszym? Pewnie trzeba drzewko narysować
ale jakoś nie daje rady ...
18 lut 16:23
komando47: Mam pytanie

Otóż napisałaś: że P(A) = 1 − P(A') dlaczego

Czy należy tu rozpatrywać zdarzenie przeciwne
18 lut 16:57
Aga1: Coś namotałam.P(A) będzie inne, niepotrzebnie wprowadziłam A', bo to nie jest zdarzenie
przeciwne do A.
18 lut 18:04
Aga1: A− trzy kaczki nie będą trafione
Z korzystamy z wariacji bez powtórzeń IAI=60
Miałeś dobrze, przepraszam..
18 lut 18:13
Aga1: Aby moje poprzednie rozwiązanie było poprawne, to trzeba jeszcze obliczyć , że cztery przeżyją
(wszyscy trafią do jednej kaczki) Jest 5 takich możliwości
18 lut 18:25