Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w
trójkąt wiedząc, że ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy.
| √15a2 | ||
robię tak że obliczam pole, czyli P= | ||
| 4 |
| √15a2 | |
= 25 | |
| 4 |
| 100√15 | ||
a2 = | no i jak spierwiastkuję to zostaje | |
| 15 |
| 10√√15 | ||
a= | ||
| √15 |
Wyznacz h z tw. Pitagorasa
| a*h | ||
i P= | = 25 | |
| 2 |
| √15 | ||
tak robiłam i h mi wyszło | a , a P tak jak wyżej napisałam | |
| 2 |
usuń niewymierność i zastosuj wzór na pole z promieniem wpisanym.