matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
Jabej:
rozwiąż równanie 25
log
5
sinx
=0,5 sinx>0 5
log5sin
2
x
=0,5 sin
2
x=0,5
√
2
|sin|=
2
ujemne rozwiązanie odrzucam i otrzymuje
π
x=
+2kπ i k∊C
4
co jest jasne ... ale autor w odpowiedziach dodał jeszcze jedno rozwiazanie i nie mam zielonego pojęcia skąd ono się bierze
3π
powinno być jeszcze ∨
+2kπ ,wytłumaczyłby mi ktoś skąd takie coś wychodzi?
2
17 lut 23:16
Jabej:
3π
korekta miało być "
4
3π
zamiast
2
17 lut 23:20
krystek:
π
π
sin jest dodatnie w I i II ćwiartce stąd sinx=sin
lub sin(π−
4
4
17 lut 23:28
Jabej:
ok dziękuje Ci kumam.
17 lut 23:38