Proszę o Pomoc :(((
moniś92: Proszę o Pomoc

Potrzebuję rozwiązania do tych zadań. Uczęszczam do szkoły policealnej i
nie mam o tych rzeczach bladego pojęcia

Zad.1Rozwiąż równanie log
2x * log
x4 = 2.
Zad.2 Dla jakich a dziedziną funkcji y =
√ax2 + x + a jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych ?
| | n | | n | | | |
Zad.3 Rozwiąż równanie n + |
| + |
| + ... = | => Odp. n=5 |
| | 2 | | 4 | | |
Zad. 4 Oblicz stosunek objętości kuli opisanej na walcu którego przekrój osiowy jest kwadratem,
do objętości kuli wpisanej w ten walec. => Odp: 2
√2
Zad. 5 Trapez równoramienny ma podstawy a i 4a. Jakiej długości ma być wysokość trapezu, aby w
ten trapez można było wpisać okrąg. => Odp. h=2a
17 lut 22:52
ZKS:
1. Ustal dziedzinę i jeżeli nic nie widać to proponuję podstawić za
| | 2 | | 2 | |
log2x = t czyli logx4 = 2logx2 = |
| = |
| . |
| | log2x | | t | |
17 lut 22:58
ZKS:
2. a > 0 ∧ Δ < 0
17 lut 23:01
krystek: | | log24 | |
1)log2x* |
| =2 i teraz dla wszystkich x>0 bo D=R+ |
| | log2x | |
17 lut 23:02
krystek: 2)ax2+x+a≥0 i jest spełnione gdy a≠0 i Δ≤0
lub a=0 i wówczas x≥0
17 lut 23:06
ZKS:
3. Po lewej stronie mamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego a po prawej symbol Newtona.
| | 1 | |
q = |
| aby była suma nieskończonego ciągu geometrycznego to |q| < 1 suma wyraża się |
| | 2 | |
wzorem:
natomiast symbol Newtona:
17 lut 23:07
krystek: przepraszam a>0
miało być i wówczas x≥0 musiałyby być.
17 lut 23:08
ZKS:
krystek ma być dla wszystkich liczb rzeczywistych więc warunek a = 0 odpada ponieważ x
musi być wtedy większy bądź równy 0 czyli nie jest spełnione dla wszystkich liczb ale Δ ≤ 0
rzeczywiście w porządku ponieważ nie mamy mianownika.

Więc a > 0 ∧ Δ ≤ 0. Co do pierwszego
to dziedzina to 0 < x ≠ 1.
17 lut 23:11
A ku ku:

Z warunku wpisania okręgu w trapez: 4a+a= c+c ⇒ 5a=2c ⇒c= 2,5a
z tw. Pitagorasa w ΔEBC
h
2= (2,5a)
2− (1,5a)
2 ⇒ h
2= 6,25a
2−2,25a
2 ⇒h
2= 4a
2 ⇒ h=
2a
17 lut 23:20
moniś92: Do tej pory zrozumiałam tylko wyjaśnienie A ku ku. Wszystko czarno na białym nad pozostałymi
nadal główkuję ale ciężko mi to idzie
17 lut 23:34
A ku ku:
| | 4 | | 4 | |
V(kuli wpisanej) = |
| πr2 V (kuli opisanej) = |
| πR3 |
| | 3 | | 3 | |
| V(opisanej) | | | | R3 | |
| = |
| = |
| = |
| V(wpiranej) | | | | r3 | |
17 lut 23:39
krystek: zad 2 Masz wyrażenie pod pierwiastkiem o ono musi być ≥0
A ma ono postać ax2+x+a więc mamy
ax2+x+a≥0
Tera ta nierówność ma być spełniona dla wszystkich x−ów
Czyli a>0 i Δ≤0
Liczysz Δ: Δ=b2−4ac=1−4a2
1−4a2≤0⇔(1+2a)(12a)≤0
17 lut 23:41
A ku ku:
Poprawiam zapis ostatniego ułamka piętrowego tak:
| | a3(√2)3 | | 23 | |
|
| * |
| = ..... upraszczasz a3 i 23 |
| | 23 | | a3 | |
zostaje (
√2)
3=
√2*
√2*
√2= 2
√2
17 lut 23:44