obliczyć granicę ciagu
barwaj: Mogę prosić kogoś o sprawdzenie?!

(w rozwiązaniach mam 15)
| | log2 n5 | | 5 log2 n | | 85 log2 n | |
lim |
| = |
| = |
| = |
| | log8 n | | log8 n | | 8log8 n | |
17 lut 21:22
Hurwitz: W mianowniku: log8(n)=log2(n) / log2(8)
... i wychodzi 15
17 lut 21:25
Artur z miasta Neptuna:
od kiedy 8 = 2
4 

o ile mi wiadomo to 8 = 2
3
17 lut 21:26
niuans: 8=23
17 lut 21:27
Artur z miasta Neptuna:
poza tym: logax ≠ alogax = x
17 lut 21:28
barwaj: Hurwitz, dzięki, rzeczywiście wychodzi 15.

Artur z miasta Neptuna, tam podstawiłem 2
3 jako 2*2
2=8, a co do ostatniego to nie wiem co
powiedzieć.
17 lut 21:38
Artur z miasta Neptuna:
barwaj −−− ja też nie wiem co masz powiedzieć −−− to co napisałeś (chodzi mi o drugą równość) w
granicach co prawda zachodzi (ale poprawnie by musiało być to w innej postaci zapisane − czyli
skorzystałbyś z reguły d'Hospitala), ale poza granicami jest to po prostu jeden wielki stek
bzdur.
Gdybyś tak napisał na kole, to zapewne dostałbyś po prostu '0 pkt'
17 lut 21:44
barwaj: oks, zapamiętam to sobie, dzięki
17 lut 21:48
Artur z miasta Neptuna:
to tak jakbyś miał
| 2 | | 52 | | 25 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 53 | | 125 | | 5 | |
niby skąd
to = 
a dokładnie coś takiego zapisałeś (tylko inne liczby, ale idea taka
sama)
17 lut 21:54