help
ania: pomóżcie mądre głowy

w układzie współrzędnych dane są punkty A(1,2) i B(5,2) wyznacz
współrzędne punktu C dla którego pole trójkąta ABC jest równe 2 i jednocześnie kąt ABC=90
stopni
Artur z miasta Neptuna:
tworzysz wektor AB, na jego podstawie wyznaczasz prostą 'l' zawierającą ten wektor AB.
Tworzysz prostą 'k' ⊥ 'l', która przechodzi przez punkt B.
pole trójkąta = 2 ... obliczasz długość wektora AB (|AB| =
√42 + 02 = 4), stąd wyznaczasz
długość wektora BC.
Jak już masz długość wektora , jego współrzędne (odczytujesz z prostej 'k') oraz współrzędne
punktu B, to procedurę (tworzenia wektora) robisz w drugą stronę −−− w ten sposób wyznaczasz
współrzędne punktu C.
UWAGA

pamiętaj, że będą dwie współrzędne punktu C ... jeden z wektora BC, a drugi z wektora
CB.
Artur z miasta Neptuna:
a teraz obliczenia:
AB = [4;0] ; |AB| =
√42 = 4
| | |AB||BC| | |
PΔ = 2 = |
| => |BC| = |CB| = 1 |
| | 2 | |
AB ∊ l => l: y=2
k ⊥ l ⋀ B∊k => x = 5
⇒
BC = [0,a] .... skoro |BC| = 1 => BC = [0,1] => C = (5,3)
oraz
CB = [0,−a] .... skoro |CB| = 1 => BC = [0,−1] => C = (5,1)