ciaglosc funkcji
Lucy: czy mozna tak dobrac wartosc parametru aby funkcja byla ciagła
x2−9x=3 dla x≠3
f(x)= a2−7 dla x=−3
1 dla x=0
17 lut 21:01
Artur z miasta Neptuna:
zapewne chodzi o parametr 'a' ... tak?
a co ma do sprawy część f(x) = 1 dla x=0

tego w ogóle nie powinno być.
17 lut 21:03
Aga1: Sprawdź, czy dobrze wszystko napisałaś.
17 lut 21:04
Artur z miasta Neptuna:
musisz obliczyć granicę lewo i prawostronną dla x→3 ... jeżeli będą zbiegać do jednego punktu
(a będą), to znak, że możesz tak dobrać parametr 'a', aby a2−7 wynosiło tyle co wyjdzie Ci z
granic i w ten sposób ta funkcja była ciągła.
17 lut 21:04
Lucy: jestes pewny ? no dostalem takie zadanie i nie wiem jak sie za to zabrac
17 lut 21:04
Lucy: moglbys jeszcze raz Artur z miasta Neptuna ? ;>
17 lut 21:05
Lucy: tam mialo byc dla x≠−3. wybaczcie
17 lut 21:06
Aga1: Warunek limx→−3 f(x)=f(−3)
| | (x−3)(x+3) | |
limx→−3 |
| =lim x→−3(x−3)=−6 |
| | x+3 | |
f(−3)=−6⇔
a
2−7=−6
a
2−1=0
a=1 lub a=−1.
17 lut 21:32
Artur z miasta Neptuna:
chwila moment....
po pierwsze czy to wygląda tak:
| | ⎧ | x2−9/x−3 dla x ≠ −3 | |
| f(x) = | ⎨ | a2−7 dla x = −3 |
|
| | ⎩ | 1 dla x = 0 | |
ten
minus nie powinien być bo to wychodzi idiotyzm.
ta część to już w ogóle totalna głupota −−− w tym momencie dla x=0 funkcja przyjmuje dwie
wartości:
| | −9 | |
z pierwszego równania masz |
| = 3, a z trzeciego masz 1 ... czyli totalna bzdura |
| | −3 | |
17 lut 21:37
Aga1: Zapomniałam dopisać.Oczywiście , że nie ma w zadaniu ostatniej linijki, bo gdyby była to nie
byłaby w ogóle funkcja.I tam gdzie jest= powinno być+
17 lut 21:41
Lucy: o tak jak aga mowi jest prawidlowo

i tez mi sie tak wydawalo , tylko chcialam sie upewnic
17 lut 23:03