..
Jabej: zad.
Ile rozwiązań równania cos(πlogx)=1 należy do przedziału<1;1002009>?
....
πlogx=1
πlogx=2kπ
logx=2k
Wytłumaczyłby mi ktoś jak dalej rozwiązać to zadanie?
17 lut 20:47
Artur z miasta Neptuna:
skoro masz już, że:
log x = 2k gdzie k∊Z (C w liceum ... czyli do całkowitych) to
log x = 2k ⇔ 102k = x ⇒ 2k=1,2,3,....,2009 ⇒ k = 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, ..., 1004.5
jako, że k∊Z to k= 1, 2, 3, ...., 1004
17 lut 20:51
Artur z miasta Neptuna:
ajjj sorki
10
2k = x ⋀ x∊<1;100
2009> ⇔ 10
2k = x ⋀ x∊<1;10
4018>
skoro k∊Z więc jakie 'x' może być? oczywiście x = 1, 10
2, 10
4, ..., 10
4016, 10
4018
| | 4018 | |
a ile ich jest ? Albo wyznaczasz wprost, że jest ich |
| + 1 ... albo zauważasz że |
| | 2 | |
kolejne 'x'sy są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o a
1 = 1 = 10
0 i q = 10
2 ... skoro
a
n = 10
4018 = a
1*q
n−1 to n =
17 lut 20:56
Jabej: skorzystałeś z twierdzenia że funkcja wykładnicza to odwrotność logarytmu? dopiero w tablicach
matematycznych znalazłem ten fakt,bo w podręczniku nic nie napisali na ten temat

tylko jednego nie kumam,
muszę przedział rozwiązać ?
10
0≤10
2k≤100
2009
w zbiorze Kiełbasy pisze że jest " 2010 rozwiązań( rozwiązaniem jest każda liczna postaci
100
k, gdzie k∊C)
17 lut 21:08