Suma dlugosci wszystkich krawedz
zielona: Suma dlugosci wszystkich krawedzi ostroslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 72. Krawedz boczna
tworzy z podstawa kat ktorego sinus jest rowny √39. Oblicz pole powierzchni bocznej
ostroslupa.
prosze o pomoc
17 lut 20:34
Artur z miasta Neptuna:
| | √3 | | 81 | | 3 | | 78 | | √78 | |
sin α = |
| => cos2α = |
| − |
| = |
| => cosα = |
| |
| | 9 | | 81 | | 81 | | 81 | | 9 | |
| | 2/3 a | |
72 = 3*a + 3*l oraz |
| = cosα stąd wyznaczasz 'a' i 'l'. |
| | l | |
17 lut 20:41