szybkie pytanie o pochodna
bmw 328i: jesli ze wzoru jest (√x)' = 12√x
to znaczy ze (3√x)' = 13√x ?
17 lut 20:29
Artur z miasta Neptuna:
niee.
wzór wygląda tak:
(x
n)' = n*x
n−1
natomiast:
| | 1 | | 1 | |
(n√x)' = (x1n)' = |
| * x1n−1 = |
| * x−n−1n = |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | n | | x n−1n | | n(n√x)(n−1) | |
w mianowniku jest x
(n−1n) a następnie
n√x(n−1)
17 lut 20:47
bmw 328i: sorki ale nie znalazlem gdzies zeby bylo wyjasnione ze ta 2 czy 3 bierze sie ze stopnia
pierwiastka
17 lut 20:47
bmw 328i: aha, dzieki
17 lut 20:48