Wysokosc ostroslupa prawidlowego
zielona: Potrzebuje paru wskazowek / podpowiedzi do zadan z stereometrii

1) Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc rowna krawedzi podstawy. Znajdz
miare kata jaki tworzy krawedz boczna z plaszczyzna podstawy
17 lut 20:25
Artur z miasta Neptuna:
pamiętasz gdzie znajduje się środek okręgu opisanego na trójkącie równobocznym

w tym samym
punkcie będzie spuszczona wysokość tego ostrosłupa => masz już trójkąt prostokątny z bokami,
które możesz łatwo wyznaczyć => możesz obliczyć sin czy tam cos tego kąta
17 lut 20:36
dero2005:

dane:
a = h
policz h
p ze wzoru
policz miarę kąta α
17 lut 20:41
zielona:

I utknęłam. Mam WP=AB
AB=BC=AC=a
tgα=
WSAS
PS=H=a
AS=
23h
tgα=
WSu{2{3}h}
i tyle zrobiłam z pomocą matematyczki, ale utknęłam.
17 lut 20:45
dero2005:
skorzystaj z wzoru
ap =
23h
p
H = a → krawędź podstawy
tg α =
√3
17 lut 20:52
dero2005:
17 lut 20:54