wyznacz wartości parametru m dla których proste są prostopadłe.
gumis: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których proste o równaniach y=√|m−2|x+9 i
y=−14x+5 są względem siebie prostopadłe.
Mi wychodzi 16 i −14... Ma wyjść (chyba) m=6 lub m=−2... Proszę o pomoc...
17 lut 20:01
konrad:
√|m−2|*(−1/4)=−1
√|m−2|=4
|m−2|=16
m−2=16 lub m−2=−16
m=18 lub m=−14
mi wychodzi jeszcze inaczej
17 lut 20:06
konrad: ale moje jest na pewno dobrze
17 lut 20:07
gumis: Mi też wyszło 18 − i −14 tak wyszło tylko się pomyliłem i wpisałem 16... Czyli w pierwszym
poście zamiast 16 ma być 18...

Chyba nie ma opcji żeby wyszło inaczej
17 lut 20:08
gumis: git

Dzięki
17 lut 20:09
inna: √|m−2| = |m−2|
dlatego,
|m−2| = 4 ⇒m=6 , m= −2
26 mar 23:52